niedziela, 14 marca 2010
dżem dyniowo pomarańczowy z imbirem
Na początek cos słodkiego, słonecznie pomarańczowego. Dżem jest słodko-kwaskowy, lekko piekący od imbiru i gorzkawy od skórki pomaranczowej. Ma piękny zloto-pomarańczowy kolor
składniki: dynia, pomarańcze, korzeń imbiru, cukier brazowy, cytryna
Dynię obrac i rozdrobnić, dolac pól szklanki wody, rozgotować na gladka masę, pomarańcze obrac ze skórki i blonek, rozdrobnić na male kawałki i dorzucić do dyni, lekko razem poddusić, zetrzec korzeń imbiru i wycisnąć sok, dolac do dżemu, dosypać niewiele cukru brązowego do smaku,otrzec skórkę z pomarańczy na drobnym tarku, poddusić z cukrem i lyżką wody w osobnym rądelku a następnie dodac do dżemu, wycisnac sok z cytryny i dolac, calosc zamieszać i poddusić 2 minutki. gotowy dżem przelac do słoików i zapasteryzowac,
Wspaniale smakuje, daje atmosferę swiąt Bożego Narodzenia, nadaje się na prezenty i jest ozdobą na pólce
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz